Bij het bepalen van de haalbaarheid van ondernemingsplannen; of het nu de start; grote uitbreiding en/of een belangrijke investering betreft; zijn verschillende elementen van belang. De belangrijkste factor bij het vellen van een oordeel omtrent de haalbaarheid; zijn de omzetverwachtingen. Deze omzetverwachtingen zijn; in combinatie met de begrootte investeringen alsmede alle kosten die betrekking hebben op de bedrijfsvoering; bepalend voor de aflossingscapaciteit van de onderneming.
Op hoofdlijnen bestaat het onderzoek uit de volgende onderdelen:
Er wordt een marktonderzoek uitgevoerd; waarbij elementen aan de orde komen als het bepalen van de omvang en indeling van het verzorgingsgebied (denk aan aantal inwoners; leeftijd; inkomen; woningbouwontwikkelingen etc). Op basis hiervan kan een uitspraak worden gedaan over de potentiële bestedingen in het verzorgingsgebied.
Daarna vindt een concurrentieanalyse plaats (bestaande concurrentie; mogelijke toekomstige concurrentie etc).
De adviseurs brengen een bezoek aan de locatie van de onderneming; om zicht te krijgen op allerlei overige omzetbeïnvloedende factoren (denk aan ligging; bereikbaarheid etc).
Het ondernemingsplan wordt beoordeeld op alle relevante onderdelen van de bedrijfsvoering zoals inkoop; commerciële aspecten en personele bezetting.
Naast de omzetprognose die op basis van voorgaande stappen kan worden opgesteld; worden ook de kostentechnische aspecten van de onderneming geanalyseerd; waarbij gekeken wordt naar onder meer huisvestingskosten en normatieve investeringen in vaste activa. Verder wordt een investerings- en financieringsbegroting gemaakt waarbij de normatieve investeringen; beschikbare middelen en de kredietbehoefte een rol spelen.
Nu een duidelijk beeld is verkregen van verwachte omzet en kosten; kan een exploitatiebegroting worden opgesteld waarbij een uitspraak wordt gedaan over de omzetprognose; normatieve brutomarge; normatieve kosten; winstprognose en aflossingscapaciteit.
Eventueel kan aandacht geschonken worden aan de ondernemerskwaliteiten.
Bezoekadres:
Zeisterweg 82
3931 MG Woudenberg
Postadres:
Zeisterweg 82
3931 MG Baarn
Telefoonnummer: 088-999 00 00 (landelijk informatienummer)
Telefoonnummer: 035-750 79 01
E-mailadres: info@imk.nl
Website: www.imk.nl
Doelstelling of kernactiviteit:
IMK is een landelijke en professionele mkb-advies- en begeleidingsorganisatie op het gebied van:
> het begeleiden en coachen van startende ondernemers (veelal vanuit een achterstandsituatie);
> het adviseren van gevestigde ondernemers op breed bedrijfskundig gebied;
> het doen van haalbaarheids-onderzoeken en het geven van financieringsadviezen;
> het uitvoeren van vestigingsplaatsonderzoeken (met name voor franchiseorganisaties);
> het verzorgen van ruimtelijk economisch onderzoek (o.a. dpo) en advies.
Belangrijkste doelgroepen:
Startende en gevestigde ondernemers in het MKB, (gemeentelijke) overheid en UWV WERKbedrijf
>Soorten diensten of activiteiten:
IMK begeleidt naar succesvol ondernemerschap op verzoek van gemeenten, UWV Werkbedrijf, mobiliteitscentra en werkgevers.